Ogólne Informacje

Przysmaki kuchni czeskiej

9

knedelkiJak każdy kraj, Czechy również mają wiele dań regionalnych, z którymi trudno byłoby spotkać się u nas. Przysmaki kuchni czeskiej bazują przede wszystkim na wielu przepisach, których głównym składnikiem są mięsa, jest jednak jeden rarytas w postaci smażonego sera. Być w Czechach i nie skosztować tego przysmaku, to grzech, zwłaszcza, że z pewnością nie odnajdziemy go nigdzie indziej. W wielu daniach narodowych odnaleźć można wieprzowinę serwowaną z przeróżnymi sosami, zazwyczaj podawaną z knedlikami i kapustą.

Ciekawostką jest to, że poprawnie przygotowanego knedlika nie kroi się za pomocą noża, a druta. Czechy szczycą się również potrawami z dziczyzny, np. z sarniny lub dzikiego ptactwa, choć są to już potrawy rarytasowe. Jeśli chodzi o zupy to można odnaleźć takie przysmaki kuchni czeskiej, jak np. rosół z uszkami, gęstą ziemniaczankę, aromatyczną zupę czosnkową bądź flaki traktowane jako cudowny lek na kaca. Czesi niekoniecznie lubują się w deserach, a jednym z głównych dań podanych na słodko będzie również knedlik, tyle że z innymi dodatkami, bo zamiast mięsa będą owoce. Narodowymi deserami jest również jabłkowy strudel oraz bułeczki z powidłami.

czeskie piwo

Czeskie piwo

W świecie przekąsek i szybkich dań królują różne kiełbasy, kiełbaski, frankfurterki i paróweczki, które można dostać w wielu punktach rozstawionych na ulicach miast. Zajadając przysmaki kuchni czeskiej nie sposób byłoby nie skosztować do obiadu sławnego piwa. W wielu lokalach kufel piwa jest standardowym dodatkiem do wielu potraw, a zamówienie innego napoju może wywołać u kelnerów co najmniej zdziwienie.

Wybrane dla Ciebie

Najnowsze komentarze

Szukaj nas tutaj

Wprowadź swój adres email aby subskrybować ten blog i otrzymywać powiadomienia o nowych wpisach przez email.