Kostaryka

Kuchnia Kostarykańska

0 180

Przyjeżdżając do Kostaryki, turyści przekonują się, że bogactwo fauny i flory, a także dziedzictwo kulturowe przekładają się na walory tutejszej egzotycznej kuchni. Jest kilka takich potraw, jakie trzeba koniecznie spróbować. Jedną z nich jest Gallo Pinto.

Gallo Pinto

Gallo Pinto – Casado

Jej składniki smaży się razem na patelni, a są nimi czarna fasola, ryż, awokado i jajecznica, natomiast przyprawę stanowi ser apio i kolendra. Danie może być podawane w bogatszej wersji pod nazwą casado, gdzie oprócz fasoli i ryżu w potrawie wyczuwa się jeszcze banany, mięso, najczęściej owoce morza, bądź kurczak, a podaje się je wraz z licznymi sałatkami.

Warto również spróbować tamales, danie przygotowywane specjalnie na święta Bożego Narodzenia. Pod względem sposobu wykonania jest nieco podobne do polskich gołąbków. Najpierw przygotowuje się papkę z ryżu i warzyw, przeważnie kukurydzy i marchewki, a następnie kładzie się ją na liściu platanowca, dodając drobno pokrojone kawałki mięsa z kurczaka i doprawiając do smaku pieprzem. Tak przygotowane danie piecze się w piekarniku i podaje na gorąco.

Tamales

Tamales

Trzeba też spróbować kostarykańskiego gulaszu picadillo, z warzywami i kawałkami mięsa i kremową zupę fasolową sopa negra.

Picadillo

Picadillo

Popularnym daniem jest też churasco, czyli kostarykański odpowiednik wołowego steku. Duży i gruby plaster wołowiny, otoczony warstwą tłuszczu jest niezwykle miękki i soczysty. Najczęściej jest podawany z sosem pietruszkowo-czosnkowym chimichurri, solą i smażoną yuką, przypominającą w smaku ziemniaki.

Churasco

Churasco

Kupując żywność ze straganu, często można posilić się langostinos, czyli słodkowodnymi krewetkami.

Langostinos

Langostinos

Wybrane dla Ciebie

Najnowsze komentarze

Szukaj nas tutaj

Wprowadź swój adres email aby subskrybować ten blog i otrzymywać powiadomienia o nowych wpisach przez email.