Jamajka

Kuchnia Jamajska

0 198

Przyjeżdżając na Jamajkę może nas zaskoczyć, jak wielu różnych przypraw się używa w tutejszej kuchni. Najpopularniejszą jest marynata jerk – połączenie gałki muszkatołowej z zielem angielskim, czarnym pieprzem, czosnkiem, tymiankiem, cebulą olejem i sokiem z cytrusów. Inne popularne przyprawy to annato, Bay Rum, sos Pickapeppa.

Jeśli chodzi o składniki dań, to głównie jest to wołowina, wieprzowina i mięso koźląt, a także ryby oraz owoce morza. W tym miejscu warto też wspomnieć o tym, że jerk to również sposób przygotowania mięsa, jaki zapoczątkowali rdzenni Jamajczycy, Arawakowie. Mięso naciera się chili i ziołami, a później piecze nad ogniem. Bardzo często zresztą przygotowuje się potrawy z wędzonego mięsa, przeważnie drobiowego, bądź wieprzowego.

Owoc ackee

Owoc ackee

Dużą rolę w menu odgrywają też owoce i warzywa, podawane w wersji surowej, smażonej i grillowanej. Popularny jest miejscowy owoc ackee, jednak trzeba sprawdzić, czy jest mocno dojrzały, gdyż w przeciwnym razie jest silnie trujący. Z tego samego powodu ważne jest też to, by go umiejętnie przyrządzić.

Często można zauważyć w potrawach takie składniki, jak ryż, fasola, pomidory i papryczki chili. Jeśli chodzi o typowe popularne jamajskie dania, warto wspomnieć o zupie callaloo, przygotowywanej z rośliny o identycznej nazwie.

Zupa Callaloo

Zupa Callaloo

Zaś ze względu na rosnącą popularność rastafarianizmu, warto też wspomnieć o potrawach typowo wegetariańskich, jak gotowany jam, placki z mąki kukurydzianej i pełnoziarnistej, czy turnip. Przysmakiem są tutejsze desery, jak Popul, Caramael pudding, czy ciastka Cocount Drops i Bulla.

Wybrane dla Ciebie

Najnowsze komentarze

Szukaj nas tutaj

Wprowadź swój adres email aby subskrybować ten blog i otrzymywać powiadomienia o nowych wpisach przez email.